| Mānts |
Sveiki,
ši tema skirta pokalbiams lietuvių kalba :) |
| pikta linkintis akmuo |
Labas, Mantai. As labai norėčiau išmokti prūsiškai, bet kol kas esu abiturientas, tai visomis jėgomis pulti prūskalbės negaliu. Žinoma, galiu po truputį, laisvalaikiu. |
| Mānts |
pikta linkintis akmuoLabas, Mantai. As labai norėčiau išmokti prūsiškai, bet kol kas esu abiturientas, tai visomis jėgomis pulti prūskalbės negaliu. Žinoma, galiu po truputį, laisvalaikiu.
Sveikas gyvas :D
Žinok aš pats esu užsiėmęs, t.y. studijuoju ir dirbu, bet prūsų kalbą sugebėjau pralement per kokius 2 mėnesius ir tai tik susirašinėdamas su prūsais ir gaudamas iš jų patarimų.
Šiaip kai turėsi laiko, visuomet prašom, o šiame forume taip pat visada esi laukiamas ;) |
| pikta linkintis akmuo |
Tai, matyt, bus lengviau nei latvių :). Be to, girdėjau, tik 9000 žodžių yra :).
Apsilankysiu čia, kiek įmanoma. |
| Mānts |
pikta linkintis akmuoTai, matyt, bus lengviau nei latvių :). Be to, girdėjau, tik 9000 žodžių yra :).
Apsilankysiu čia, kiek įmanoma.
Gerai būtų, jei būtų 9000 ;) Kol kas žodyne yra apie 6000 žodžių, tačiau virš tūkstančio yra visokios "žr." formos, taigi bendrai būtų apie 5000. Iš tiesų, mažas žodynas padeda mokytis prūsiškai :)
Praktiniais sumetimais galiu savo pranešimą išversti į prūsų ;)
Labbai būlai, ik būlai 9000 ;) Teinū ēn wirdeīnu ast ezze 6000 wīrdans, adder kīrsa tūšimtans ast ainuntas "žr." fōrmas, tītet perōniskai ast ezze 5000. Prēi tikran, līkuts wirdeīns galba mūkintun si prūsiskai :) |
| Lantan |
O ar zinot, kad yra isleistas toks diskas "prūsu giesmes".
Viskas atliekama tikra prusu kalba. Yra vertimai.
Patariu isigyti. |
| Lantan |
Turi? O geras. :) O kur pirkai ta diska? As niekur negaliu jo rasti. |
| Mānts |
LantanTuri? O geras. :) O kur pirkai ta diska? As niekur negaliu jo rasti.
Pirkau iš www.dangus.net. Kadangi gyveni Vilniuje, gali susirašyti su Ugniumi ir susitikti. Taip pigiau ir greičiau :)
http://www.dangus.net/contact.htm |
| Mānts |
Na, Lantan, tai kaip sekasi suprasti prūsų kalbą? ;) Jei dar reikia pagalbos, būtinai klausk :) |
| Lantan |
nu tai po biski. vis nerandu laiko. mokslai uzvirto. :o |
| Mānts |
Lantannu tai po biski. vis nerandu laiko. mokslai uzvirto. :o
Visiškai tave supratu, mane irgi dabar šios problemos kankina :D |
| Laītawis laītiks |
Sveiki,
Kažkaip netyčia landžiodamas po net'ą atradau šitą puslapį. Labai šaunu, kad yra žmonių, po truputį atgaivinančių šią kalbą. Tiesą sakant, užsikabliavau ;) Tai po truputėlį pradedu mokytis:) |
| Mānts |
Laītawis laītiksSveiki,
Kažkaip netyčia landžiodamas po net'ą atradau šitą puslapį. Labai šaunu, kad yra žmonių, po truputį atgaivinančių šią kalbą. Tiesą sakant, užsikabliavau ;) Tai po truputėlį pradedu mokytis:)
Sveikas gyvas :)
Taip, prūsų kalba tikrai užkabina, net nežinau, dėl ko taip yra. Ir kaip sekasi mokytis? Šiaip jei nori konkretesnės pagalbos, turbūt turi kurti savo temą arba rašyti senose mokymosi skiltyje. |
| Laītawis laītiks |
Po truputį žodžius mokinuos ir frazes paprastas:) |
| Mānts |
Laītawis laītiksPo truputį žodžius mokinuos ir frazes paprastas:)
Aišku. Na, jei kils klausimų, tuomet juos galėsi pateikti mokymosi skiltyje :) |
| Dearnis |
Kur būtų galima rasti prūsų kalbos gramatiką ir žodyną? Klausiu, nes čia lankausi pirmą kartą, daug ko nežinau. |
| Lantan |
Žodyną gausi http://donelaitis.vdu.lt/prussian/newdict.htm
Taip pat gali naudotis internetiniu žodynu http://prusa.miestai.net/wirdeins/
O gramatikos yra lenkų ir rusų kalba. |
| Mānts |
DearnisKur būtų galima rasti prūsų kalbos gramatiką ir žodyną? Klausiu, nes čia lankausi pirmą kartą, daug ko nežinau.
Sveikas gyvas,
kokie vėjai tave atpūtė į prūsų forumą? :)
Su gramatikomis kol kad didelė problema. Yra lenkų ir rusų kalbomis, tačiau pats nei vienos gerai nemoku, kad galėčiau versti.
Lantan, sakei, kad tu gerai moki rusiškai, tad gal nepatingėtumei kada išversti į lietuvių kalbą? |
| Lantan |
Na, manau, kad per mažai moku rusiškai, kad galėčiau išversti.
Aš gerai moku lenkiškai. Lenkišką gramatiką galiu išversti. |
| Lantan |
Tai žinau. Skaičiau, kad ji jau gatava. Aš ją kątik atsispausdinau, kad turėčiau visada po ranka. Bet vertimu gal užsiimsiu vėliau. Dabar mokslo metų pradžia, tai užvirto mokslai. |
| Dearnis |
Žemaitiškoj vikipedijoj radau nuorodą, todėl ir susidomėjau, užsukau čia pažiūrėti kas yra. Rusiškai šiek tiek moku, todėl naudotis rusų - prūsų žodynu nebus labai sunku. |
| Lantan |
žodynas yra ir lietuviskas! |
| Dearnis |
Ačiū už pagalbą. Dabar nagrinėju tą žodyną. |
| Lantan |
Kaip prūsai elgdavosi su mirusiais: laidodavo ar degindavo? |
| renata bitinelio |
Kails,
man atroda kad kaip ir lietuviai-skirtingais istorijos tarpsniais tai degindavo, tai ne, bet tikslaiu jus, prusai, pasakysit:) |
| Glabbis |
čia reikia žiūrėti – kokia vieta, koks laikotarpis.
Pagal Pruteno 6 a. reformą – reikėjo deginti, bet manau tai buvo ne labai populiaru. |
| renata bitinelio |
gal kas nors is jusu turetu zodzius prusiskos dainos "san naktikan pra naktikan"? |
| Kareusnā |
Turime daug prūsų dainų tekstus. O iš kur žinai tą dainą? |
| renata bitinelio |
oj kaip fainiai kad turi, man mp3 atsiunte ja Martynas cia seniau, tai jei tureciau zodzius galeciau ismokt, prie kankliu skambetu:) |
| Glabbis |
Renata, na kaip tu gali dainout tokią baisią pagonišką dainą? na ten gi, supranti, apie raganą, kuri visą naktį nemiegojo, o darė savo naktinius reikalus. na argi tu ragana? o ten mp3 kur tikrai dainuoja raganos. na ne gerai tai tau. |
| renata bitinelio |
Sveiks Gintai - Degintai, fainiai, kad užziregistravai į forumą, ačiū, kad palaikai prūsus |
| degintas |
Sveika, Renata. Sveiki, visi. Venceramos! |
| jatawis |
Kur yra Prusai.org pašto dėžutė
|
| Glabbis |
Ta prasme? Savo vietoj. Mano dirbo. |
| jatawis |
GlabbisTa prasme? Savo vietoj. Mano dirbo.
O kaip jon pakliūti?
|
| Glabbis |
reikia išmokti rašyti prūsiškai, tada galima ir paprašyti |
| jatawis |
Ši tema pokalbiams lietuviškai
|
| Glabbis |
jo, teisingai. bet apskritai forumas tai prūsiškas. |