| |||
| Jerk | piszę przewodnik krajoznawczy po "Dolnym Powiślu" i okolicach Elblaga. W materiałach źródłowych, które udało mi się zgromadzić, pojawiają się historyczne pruskie nazwy co ważniejszych miejscowości, najczęściej jednak nie są wyjaśnione. Jest też sporo miejszych osad o typowo pruskiej genezie, co do których niczego nie znalazłem. W innych swoich publikacjach (obejmujących Pomorze i Kaszuby), znajomość kaszubskiego wielokrotnie pomogła mi przy wyjaśnianiu "dziwnych" dla Polaków nazw. W tej nowej publikacji chciałbym takie objaśnienie również zamieścić ale nie znam pruskiego ani nie trafiłem na zapiski toponimiczne. Czy wiadomo coś o takich opracowaniach (mogą być również w jęz. rosyjskim lub niemieckim). Interesujący mnie obszar zamykający się w obrębie granic powiatów kwidzyńskiego, sztumskiego, malborskiego i elbląskiego. Pozdrawiam z Kaszub :D |
||
| |||
| Nērtiks | Sam też jakiś czas temu zajmowałem się podobnym problemem, tworząc historyczną mapę Prus. Wtedy interesowały mnie raczej znaczące XIII wieczne ośrodki. Mapę, sukcesywnie uzupełnianą, można zobaczyć pod adresem: http://prusa.strefa.pl/nertiks/papaausai/taautaskarti/istooriska.html Czekam z niecierpliwością na Twoją pracę, być może dzięki niej stworzę pruską mapę Pomezanii. Tak na marginesie tu właśnie mieszkam. P.S Poinformuję o tym poście znajomych, może oni będą wiedzieć więcej Pozdrowienia dla sąsiadów zza Wisły :) |
||