Pruskie nazwy miejscowości w Pomezani, Pogezani i Warmii
2006.02.20 07:56 | Pruskie nazwy miejscowości w Pomezani, Pogezani i Warmii
Jerk Witam,
piszę przewodnik krajoznawczy po "Dolnym Powiślu" i okolicach Elblaga. W materiałach źródłowych, które udało mi się zgromadzić, pojawiają się historyczne pruskie nazwy co ważniejszych miejscowości, najczęściej jednak nie są wyjaśnione. Jest też sporo miejszych osad o typowo pruskiej genezie, co do których niczego nie znalazłem. W innych swoich publikacjach (obejmujących Pomorze i Kaszuby), znajomość kaszubskiego wielokrotnie pomogła mi przy wyjaśnianiu "dziwnych" dla Polaków nazw.
W tej nowej publikacji chciałbym takie objaśnienie również zamieścić ale nie znam pruskiego ani nie trafiłem na zapiski toponimiczne. Czy wiadomo coś o takich opracowaniach (mogą być również w jęz. rosyjskim lub niemieckim). Interesujący mnie obszar zamykający się w obrębie granic powiatów kwidzyńskiego, sztumskiego, malborskiego i elbląskiego.
Pozdrawiam z Kaszub
:D
2006.02.20 09:01
Nērtiks Nie jestem specjalistą, więc nie wiem, czy Cię będę w stanie czymkolwiek zaskoczyć. Polecałbym opracowania prof. Marii Biolik. Dziedziną tą zajmował się też Toporow i Mažiulis, ale nie wiem czy sięgali swoimi opracowaniami połydniowo zachodnich krańców Prus.

Sam też jakiś czas temu zajmowałem się podobnym problemem, tworząc historyczną mapę Prus. Wtedy interesowały mnie raczej znaczące XIII wieczne ośrodki. Mapę, sukcesywnie uzupełnianą, można zobaczyć pod adresem:

http://prusa.strefa.pl/nertiks/papaausai/taautaskarti/istooriska.html

Czekam z niecierpliwością na Twoją pracę, być może dzięki niej stworzę pruską mapę Pomezanii. Tak na marginesie tu właśnie mieszkam.

P.S Poinformuję o tym poście znajomych, może oni będą wiedzieć więcej

Pozdrowienia dla sąsiadów zza Wisły :)